default-logo
20
FEB
2020

Ministrica obrazovanja i nauke TK posjetila našu školu

Posted By :
Comments : 0

Danas je našu školu posjetila delegacija Ministarstva obrazovanja i nauke TK predvođena ministricom Fahretom Brašnjić i Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i mlade TK koju je predvodio Midhat Čaušević. Povod posjete je razgovor o aktuelnostima i osnivanje samostalne Muzičke škole.

Školsku 2020/2021. godinu Muzička škola u Gračanici dočekat će kao samostalna obrazovna ustanova, istaknuto je to na sastanku održanom u kabinetu direktora škole “Hasan Kikić”.

Naša škola je prošle godine dostavila elaborat Ministarstvu obrazovanja i nauke TK o društveno ekonomskoj opravdanosti osnivanja Osnovne muzičke škole u Gračanici, a uslovi su stečeni, kazala je ministrica obrazovanja Fahreta Brašnjić.

“Škola ‘Hasan Kikić’ spada među najveće u BiH po broju učenika. Škola u Gračanici ima dugu tradiciju. Osnivanjem Muzičke škole kao samostalne ustanove obogatit će kulturni i obrazovni život u Gračanici. Koristim priliku i da najavim koncert Sarajevske filharmonije”, istakao je direktor OŠ Hasan Kikić Miralem Merjemić.

Elaborat o osnivanju JU Muzička škola Gračanica podržan je od strane Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i mlade pri Skupštini Tuzlanskog kantona  na čelu sa Midhatom Čauševićem koji je, također posjetio školu.

“Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade je smatrala opravdanim zahtjev škole za ponovno uspostavljanje JU Osnovne Muzičke škole kojeg su podržale lokalna zajednica, Vijeće roditelja i Udruženje privrednika Grada Gračanica. Muzička škola će imati poseban značaj za Grad Gračanicu i njene građane. Gračanica je čaršija koja ima svoj kulturni kontinuitet i JU Osnovna Muzička škola će potvrditi opredjeljenje Grada Gračanica da želi biti u rangu kulturnih centara u BiH i šire. Ovaj čin ponovnog pokretanja Muzičke škole je mali znak zahvalnosti Gradu Gračanica za sveukupni doprinos koji Gračanica daje za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo”, kazao je Čaušević.
Podrška je došla i od Gradskog vijeća. “Mi smo kao komisija dobili materijale u kojima se tražila podrška za organizovanje Muzičke škole kao samostalne ustanove te smo nakon razmatranja donijeli zaključak koji smo prezentovali tadašnjem Vijeći i dobili jednoglasnu podršku”, kazao je Saša Operhal, predsjednik Komisije za obrazovanje Gradskog vijeća Gračanica.
Operhal ističe kako lokalna zajednica učestvuje u svakom projektu zajedno sa roditeljima u cilju poboljšanja uslova rada i za dobrobit djece, te da je lokalna zajednica uvijek na raspolaganju.
Sastanku je prisustvovala i Selma Helić, predsjednca Vijeća roditelja koja je naglasila važnost i ulogu Vijeća roditelja, ali je govorila i o kapitalnim projektima u školi u protekle četiri godine.Sa projektima će se nastaviti i u budućnosti, a Vijeće roditelje je svesrdno podržalo elaborat o opravdanosti osnivanja Muzičke škole.
Treba napomenuti da je sastanku prisustvovao i Rahim Gadžić, zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
About the Author

Leave a Reply

*

captcha *