default-logo
06
DEC
2018

5.12. Međunarodni dan volontera

Posted By :
Comments : 0

5.12. obilježava se kao Međunarodni dan volontera.

Sekcija „Mladi volonteri“ obilježila je ovaj značajan datum. Učenicima je pročitan sljedeći oglas:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera za ekonomski i socijalni razvoj, kao podsjećanje na datum kada je 1970. stvoren Program za volontere Ujedinjenih nacija (UNV).

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana volontera je isticanje značaja volonterizma u međunarodnom pokretu za razvoj, povećanje svijesti o značaju doprinosa dobrovoljnog angažovanja i podsticanje što većeg broja ljudi da ponude svoje volonterske usluge. Ovo je i jedan od načina da se uputi poziv zajednici da prizna volonterski rad (prednost kod upisa na fakultet, zapošljavanja i slično).

Pročitajte priču kako biste shvatili i podržali rad sekcije „Mladi volonteri.“

SIROMAŠTVO NIJE IZBOR, POMAGANJE JESTE

U predvečerje, kad sjedite u toploj sobi, naslonjeni na jastuk ili nečije rame, pokriveni nježnom dekicom koja miriše na omekšivač, gledate film ili čitate knjigu, sjetite se onih kojima je hladno.

Kad gledate dekoracije na prozorima, svjećnjake, suhe kolače, kad se miješaju miris cimeta i voćnog čaja, sjetite se onih koji nemaju šta da jedu.

Kad ste prehlađeni, šmrcate malo ili nimalo, jer ste se čuvali i ishrana vam je kvalitetna, sjetite se svih bolesnih koji će praznike provesti u bolnicama ili kućama bez adekvatne njege.
Kad gledate vaše dijete kako se igra na podu pored vas i smiješite se zamišljajući njegovu reakciju na poklon i praznike, sjetite se svih onih čija djeca nisu s njima.

Kad pravite omiljeno jelo vaših roditelja i s nestrpljenjem očekujete zvuk zvona na vratima i požurite da im otvorite, sjetite se svih onih koji roditelje više nemaju.

Uživajte vi u vašim momentima. To su prave životne vrijednosti. To su jedini pravi razlozi za sreću. Ali, budite svjesni te sreće i blagoslova koji imate. Budite svjesni da ona znači i odgovornost. Odgovornost da pomognemo onima kojima je život dao manje.

Prilog za liječenje, kućne potrepštine za barem jednu porodicu, paketići za djecu koja nemaju priliku da ih često dobiju, paketić kahve i šećera za staru nanu kojoj su djeca poslala sve, ali je usamljena i željna razgovora… Načina ima. Vjerujem i volje. Nikada nije bilo potrebnije da budemo ljudi. Nikada nije bilo potrebnije da pomažemo jedni drugima.

Koliko ste puta bacili novčić u fontanu i zaželjeli želju? I ja. Nebrojeno puta…

Ne govori li nam upravo taj čin da smo tek davanjem dobili mogućnost da budemo na dobitku?
Da mi uvijek budete nasmijane, zdrave, lijepe, dotjerane, da uvijek sebi možete priuštiti sve što poželite, da cijenite vašu radost i sreću, i da pomažete. Ne zaboravite, onima kojima je lijepo i toplo, zima brzo prođe. Onima manje sretnima baš i ne… Ja vam želim svijest i želju da pomažete i dajete puno, jer samo tako život će vam vratiti još više…

Vjerujemo da vam se priča dopala i da ćete i ove godine svojim donacijama podržati akciju „Jedan slatkiš – jedan osmijeh“, koju i ove godine organizuje sekcija „Mladi volonteri“. Slatkiše ili novčane priloge možete predati svojim razrednicima, te nastavnicama Aidi Čamdžić i Amiri Dautović najkasnije do 21.12.2018.

Novogodišnji paketići prikupljeni ovim putem će biti uručeni socijalno ugroženim učenicima naše škole, a ove godine planiramo obradovati i štićenika Prihvatnog centra Duje.

 

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *